Tre elever i gymmet.

Idrottsprofil

Vill du satsa fullt på både studier och sport? På Eber hjälper vi dig att kombinera en bra utbildning med en satsning på din idrott och sport.

Gymnasiestudier och idrott

Kombinationen gymnasiestudier och idrott kan se ut på lite olika sätt beroende på vilken idrott du utövar och på vilken nivå du tävlar. Från och med hösten 2023 erbjuder Ebersteinska idrott på RIG, NIU samt LIU.

Du kan alltså välja att söka Riksidrottsgymnasium, RIG (Basket) och Nationell Idrottsutbildning, NIU (Fotboll, Friidrott) med regional intagning eller Lokal Idrottsutbildning, LIU (fys, Ishockey) med intag från i första hand närområdet.

För att kunna söka till våra Lokala idrottsutbildningar (LIU) krävs det att du är aktiv utövare och knuten till en förening där du tränar och tävlar i din idrott. Om du vill läsa LIU med inriktning mot fys- och pulshöjande träning krävs det att du fyller i vår intresseanmälan och har ett genuint intresse av träning.

För att söka till Riksidrottsgymnasiet (RIG) och Nationell Idrottsutbildning (NIU) krävs att du tillhör det absoluta toppskiktet inom din åldersklass i din idrott (basket, fotboll och friidrott). Kommer du från annan ort finns det möjlighet att söka boende på Himmelstalunds elevboende där många av våra idrottare och e-sportare redan bor.

Här hittar du information om Norrköpings kommunala idrottsgymnasier Pdf, 256 kB.

Den här lokala idrottsutbildningen kan du välja oavsett vilken idrott du utövar. Det som krävs är att du är aktiv utövare och knuten till en förening där du tränar och tävlar i din idrott. Profilen är öppen för utövare i såväl individuella idrotter som lagidrotter. Utbildningen utgår från dina förutsättningar och verksamheten planeras därefter. Förutom idrottsträningen får du lära dig mer om kost, träningslära, fysiologi, ledarskap, idrottsskador, idrottspsykologi och mental träning.

Du kan söka idrottsprofil på alla våra program:

 • Ekonomiprogrammet
 • Försäljning- och serviceprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Teknikprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet

Intresseanmälan till LIU

Om du är intresserad av fysisk träning under skoltid skulle LIU – Fys förmodligen intressera dig. Genom kurserna Träningslära 1 och Idrott och hälsa specialisering 1 och 2 skapar vi en god utbildning med en röd tråd inom fysisk aktivitet under dina tre år på gymnasiet.

Denna inriktning är för dig som

 • har börjat gå på gym och vill lära dig mer
 • håller på med en idrott och vill få extra fysträning
 • känner för att lära dig mer om träning och att det är en god investering
 • vill träna mer på skoltid

Du kommer skaffa dig kunskaper inom träning som du kan använda oavsett om du vill utvecklas på gymmet, i löparspåret eller inom en specifik idrott.

Vi skapar målstyrda träningsprogram som passar dig och var du befinner dig i din eventuella idrottssäsong. Du har lärarledda lektioner tisdag och torsdag morgon där du får coachning i allt från teknik inom löpning, styrketräning, träningsplanering, kost och återhämtning.

Intresseanmälan till LIU – Fysträning

På Ebersteinska skolan hjälper vi dig att kombinera en bra utbildning med en satsning på din idrott och sport. Tillsammans med ishockeyklubben Vita hästen erbjuder vi LIU (Lokal idrottsutbildning) inom hockey.​

Du kombinerar en nationell gymnasieutbildning med kurser och träning inom ishockey. I utbildningen ingår bland annat praktisk träning, individuellt utformad fysträning, teoripass och studiebesök. I den teoretiska träningen ingår spelförståelse, kost, förebyggande av träningsskador och träningslära.

Utbildningen samarbetar med Vita Hästen vilket innebär att du kommer till en etablerad klubb med välutbildade tränare och bra anläggningar. Om du blir antagen blir du också en del i Vita Hästens juniortrupp.

Du får en individuellt inriktad utbildning anpassad efter dina behov och förutsättningar.

Kontakt på Ebersteinska

Peter Burlin, idrottssamordnare Ebersteinska

peter.burlin@norrkoping.se

0725-29 78 14

För att göra en ansökan till LIU – Ishockey ska du kontakta

Patrik Degerstedt, lärare och tränare

patrik.degerstedt@norrkoping.se

0725-97 41 48

Norrköpings kommun är från hösten 2023 ny huvudman för basket på riksidrottsgymnasiet (RIG).

Om du blir antagen på RIG kan du välja att gå Ekonomiprogrammet eller Teknikprogrammet på Ebersteinska gymnasiet. Här får du nära till träningen på Stadium Arena, Dolphins hemmaarena. Du kan även välja Ledarskap-BF, Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet samt Tvärvetenskap på Hagagymnasiet.

Elevboende

Det finns ett elevboende för de elever som blir erbjuden en plats på RIG Norrköping. Elevboendet ligger intill tränings- och tävlingsarenan Stadium Arena. Det finns tillgång till gym, bastu och samlingsrum. Vårt elevboende är mycket populärt och många vill bo där så om du är intresserad bör du skicka in en ansökan om ett rum så snart som du vet att du har blivit antagen till RIG Norrköping. Läs mer om elevboendet under rubriken Elevboende nedan.

Ansök till RIG och NIU

Alla elevansökningar sker via en gemensam ansökningsportal.

Ansök till RIG och NIU

Ansökningsprocessen är uppdelad i tre delperioder där systemet styr vad som kan göras under vilken period.

Den första perioden 1/9–1/12 är ansökningsperiod. Du gör ansökan genom att följa dessa steg:

 1. Skapa profil
 2. Godkänna hantering av personuppgifter
 3. Rangordna dina gymnasieval (du kan välja max tre skolor som du rangordnar och där du sedan kan erbjudas plats till ditt först rankade val. Avslås det högst rankade valet alternativt om du tackar nej till detta öppnas nästa rankade val upp för skolorna att kunna erbjuda plats).

Den andra perioden 1/12–31/1 är en Try Out-period. Då kommer du som elev att erbjudas möjlighet att provträna och bekanta dig med skolan och vår verksamhet

Den tredje perioden är 1/2–2/5 där elever som inte blivit erbjudna plats kan ändra i sin ansökan och skolorna därmed fortsatt kan erbjuda plats/ge avslag/hantera reserver etcetera.

Kontaktinformation

Peter Burlin, idrottssamordnare Ebersteinska

peter.burlin@norrkoping.se

0725-29 78 14

Johan Lind, samordnare, instruktör RIG/BG NIU

johan.lind2@norrkoping.se

070-494 65 73

För dig som tänkt gå en idrottsprofil eller e-sport på Ebersteinska gymnasiet i Norrköpings kommun men bor i en annan kommun och därför har lång resväg till skolan, så finns möjligheten att söka boende på ett elevboende. Här finns fritidssamordnare, både dagtid och kvällstid. Ett vaktbolag går ronder nattetid och dem kan du även kontakta när fritidssamordnarna inte är på plats. Allt för din trygghets skull. Elevboendet administreras av Hagagymnasiet i Norrköping.

Läs mer om elevboendet på Hagagymnasiets webbplats

Intresseanmälan till idrottsprofil

Tänk på att intresseanmälan måste kompletteras med att du senare söker någon av dessa program hos oss

 • Ekonomiprogrammet
 • Försäljning- och serviceprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Teknikprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet

Sök program via gymnasiestudera.se

Peter Burlin

Idrottssamordnare Ebersteinska (EK, FS, NA, SA, TE och VO)

Peter.Burlin@norrkoping.se

0725-29 78 14

Hör våra elever och lärare berätta om utbildningen