En tjej med stetoskop och en kille

Vård- och omsorgsprogrammet

För dig som vill jobba med människor och lära dig mer om arbete inom vården.

Utbildningen är en yrkesutbildning där du lär dig vad som krävs för att arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri samt med funktionshindrade och hur man bemöter och vårdar människor på ett professionellt sätt. Du får även lära dig att lösa problem i olika situationer och att se följderna av olika val samt vilka lagar och regler som gäller inom vården.

Du läser kurser inom omvårdnad, anatomi, hälso- och sjukvård, psykiatri och social omsorg och delar av utbildningen sker på en arbetsplats för att utveckla dina yrkeskunskaper. Programmet ger dig en bra grund för många olika yrkesval inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Du kan även läsa vidare på högskola genom att välja engelska 6 och svenska 3 / svenska som andra språk 3 under utbildningen.

Yrkesexamen eller studera vidare

Efter avslutad utbildning får du en yrkesexamen och är färdig undersköterska. Du kan även få jobb som skötare eller personlig assistent. Utbildningen är certifierad genom Vård- och omsorgscollege vilket visar att den är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning.

Vidare studier på högskola kan leda till yrken som sjuksköterska, ambulanssjukvårdare, barnmorska, tandsköterska eller fysioterapeut.

Karin Lundqvist, rektor

072-597 41 73

Matilda Kinnerud, arbetslagsledare VO

matilda.kinnerud@norrkoping.se

Hör våra elever och lärare berätta om utbildningen