Programmering är framtiden
Theo läser programmering på Ebersteinska gymnasiet och ser stora möjligheter med det. Det är riktigt bra att kunna programmera, när man ska plugga vidare eller jobba i framtiden.
%20Theo.jpg)
Theo Eriksson Petrovski, under sitt andra år på Teknikprogrammet, inriktning Informations- och medieteknik deltog Theo i Programmeringsolympiaden. Han lyckades riktigt bra i tävlingen och fick därför chansen att åka på Programmeringsolympiadens läger under sportlovet. En vecka som var riktigt givande, enligt Theo. Det var föreläsningar om vad man behöver för kunskap för att lyckas i programmeringstävlingar. Och det blev mycket träning i programmering. Med sig i bagaget fick Theo riktigt bra kunskaper, menar han.
Theo hade bara programmerat lite grand innan han började på Eber men mycket av det han har lärt sig har han lärt sig i programmeringskursen, för att inte tala om under sportlovsveckan. Man behöver inte vara duktig på programmering – man behöver inte ha programmerat alls – innan man börjar gymnasiet. Det viktiga är att man har ett intresse.
- Alla kan lära sig programmering, hävdar Theo. Det är som att lära sig ett språk men utan glosor.
Men varför just programmering? Theo säger att han alltid varit en datakille. Det är hans stora intresse. Hans program- och inriktningsval har gjort att han också träffat många med samma intressen, berättar han. De har kul ihop. Det blir mycket samarbete i programmeringskurserna. De får gruppuppgifter med problem som måste lösas och det gör man ofta bäst tillsammans, eftersom man då enklare kan se problemet ur olika perspektiv.
Hur ser framtiden ut? Theo berättar att han troligen kommer att läsa till civilingenjör i datateknik. Det finns nämligen mängder med jobb i databranschen och det är brist på bra programmerare, berättar han. Och idag måste nästan allt programmeras. Allt från klockan i mobilen till dörrarna på Hemköp.
Framtiden ser definitivt ljus ut för ungdomar som väljer att läsa tekniska program och inte minst för dem som väljer att läsa programmering.