Med våren runt hörnet

Under gårdagen försvann den stora julgranen på skolan då vi enligt tradition plundrar granen och fäller den. I år var det lite annorlunda då vi plundrade julgranen utan elever och fika. Nu välkomnar vi våren!
Nordiska museet berättar om Tjugondag Knut:
Den 13 januari, tjugo dagar efter jul, är julen slut i vårt land. I äldre tradition och på andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari, det vill säga när vi firar trettondagen. Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka, och namnet Knut flyttades från 7 till 14 januari. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav.
Den konung Knut som nämns i Bondepraktikan är den danske kungen Knut, som även han blev helgonförklarad och som var beskyddare av de medeltida Knutsgillena. Gillen var en form av medeltida handelskompanier. Knutsgillena arrangerade ibland knutsbaler, vilket sannolikt påverkar tjugondag Knut och julgransplundringarna.
Vill du veta mer om jultraditioner och varför vi gör som vi gör? Spana in nordiska museet här >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

